Zabava-citati

--Ako se čitanje knjige pretvori u noćnu moru i samokažnjavanje, to znači da se čitalac uhvatio u koštac s djelom koje ga uveliko prevazilazi.

30.10.2018.

DA ILI MOŽDAČesto se čuje mišljenje da je ovaj ili onaj oblik totalitarizma neizbježan. Mnogi, koji zbog svoje inteligencije i obrazovanja moraju biti i odgovorni za ono što kažu, tvrde da se ne može pobjeći od toga. Oni nas pitaju zar smo zaista toliko naivni da vjerujemo u to da demokracija može biti trajna; zar ne vidimo da je ona samo jedan od mnogih oblika vladavine koji se javljaju i nestaju u toku historije. Oni dokazuju da je demokracija, da bi se mogla boriti protiv totalitarizma, prinuđena da kopira njegove 24 metode, i tako sama postane totalitarna. Oni, također, tvrde da naš industrijski sistem ne može nastaviti funkcionirati ako ne prihvati metode kolektivnog planiranja, i zbog neizbježnosti kolektivnog ekonomskog sistema, zaključuju da je usvajanje totalitarnih formi društvenog života također neizbježno. Takvi argumenti mogu zvučati dovoljno uvjerljivo. Međutim, uvjerljivost nije pouzdan vodič u takvim stvarima. Naime, mi ne moramo raspravljati o tim varljivim argumentima prije nego što razmotrimo sljedeće pitanje o metodu: da li je u moći bilo koje društvene nauke da vrši takva dalekosežna historijska proricanja? Možemo li očekivati da dobijemo više od neodgovornog odgovora proroka ako ga pitamo šta budućnost nudi čovječanstvu?

Dobro došli na zabava-citati


Zabava-citati


Sebičnost ne znači kad čovjek živi vodeći se za svojim željama i potrebama, nego kad od drugih traži da žive kao on. Nije pošteno tražiti od drugih ono što sami nismo spremni učiniti.


Izdvojeno

Život u ravnoteži sa sobom, s drugima, s prirodom…

DRAGA OMLADINO

DA ILI MOŽDA

ON MENI


Dobro došli na zabava-citatiBlogger.ba

Klix.ba

OLX.ba

Google.ba


Dobro došli na zabava-citatiNije pošteno tražiti od drugih ono što sami nismo spremni učiniti.

Zatvoriš li vrata svim pogreškama, zatvorit ćeš ih i istini.

Šutnji sam se naučio od brbljavaca, trpeljivosti od netrpeljivih, ljubaznosti od neljubaznih. Tim učiteljima moram biti zahvalan.


Društvene mreže


Slušamo radio

Dobro došli na zabava-citati