Zabava-citati

Ako se čitanje knjige pretvori u noćnu moru i samokažnjavanje, to znači da se čitalac uhvatio u koštac s djelom koje ga uveliko prevazilazi.

30.10.2018.

DA ILI MOŽDAČesto se čuje mišljenje da je ovaj ili onaj oblik totalitarizma neizbježan. Mnogi, koji zbog svoje inteligencije i obrazovanja moraju biti i odgovorni za ono što kažu, tvrde da se ne može pobjeći od toga. Oni nas pitaju zar smo zaista toliko naivni da vjerujemo u to da demokracija može biti trajna; zar ne vidimo da je ona samo jedan od mnogih oblika vladavine koji se javljaju i nestaju u toku historije. Oni dokazuju da je demokracija, da bi se mogla boriti protiv totalitarizma, prinuđena da kopira njegove 24 metode, i tako sama postane totalitarna. Oni, također, tvrde da naš industrijski sistem ne može nastaviti funkcionirati ako ne prihvati metode kolektivnog planiranja, i zbog neizbježnosti kolektivnog ekonomskog sistema, zaključuju da je usvajanje totalitarnih formi društvenog života također neizbježno. Takvi argumenti mogu zvučati dovoljno uvjerljivo. Međutim, uvjerljivost nije pouzdan vodič u takvim stvarima. Naime, mi ne moramo raspravljati o tim varljivim argumentima prije nego što razmotrimo sljedeće pitanje o metodu: da li je u moći bilo koje društvene nauke da vrši takva dalekosežna historijska proricanja? Možemo li očekivati da dobijemo više od neodgovornog odgovora proroka ako ga pitamo šta budućnost nudi čovječanstvu?

Dobro došli na zabava-citati


Zabava-citatiDobro došli na zabava-citati

Društvene mreže

Dobro došli na zabava-citati
Dobro došli na zabava-citati

Aforizmi pročitajČvoruga na glavi– spomenik izdvojenom mišljenju.Neprijatelj je izmislio munjeviti rat a mi dugotrajnu pobedu.


Velika je nesreća
kad čovek
ne zna šta hoće,
a prava katastrofa
kad ne zna šta može.


muškarčeva preterana dobrota: da vas
žena voli ženski, morate sa njom
postupati muški.


RADIJE GLADUJEM. NEGO DA
GUTAM GLUPOSTI KOJE Ml
SERVIRAJU SVAKODNEVNO.


PRAZNIH DŽEPOVA OSTANE
SE I PRAZNIH STOMAKA.
JEDINO GLAVA OSTAJE PUNA. BRIGE.
Naj naj

BROJAČ POSJETA
1650

Powered by Blogger.ba